Toplotni kapacitet Božićnog praseta

Da li ste se ikada zapitali koliko energije treba uložiti u pečenje jednog Božićnog praseta?

Bilo za Božić ili na neki drugi datum, od praseta se uglavnom jede mišićno tkivo. Ono je sačinjeno od snopova ili žilica ćelija koje obrazuju mišićna vlakna i sadrže oko 75 odsto vode, 20 odsto proteina i pet odsto masti, ugljovodonika i drugih materija.

U kuvarskim priručnicima piše da se kilogram prasetine peče oko 30 minuta pri temperaturi rerne od 140oC. Da bi se pri pečenju oslobodili proteini i istovremeno očuvala hranjivosti mesa, optimalna temperatura u samom mesu treba da iznosi oko 80oC. No, kako god se Božićno prase peklo, nije baš sasvim jednostavno postići ovu temperaturu i održavati je jednakom dovoljno dugo.

Toplotno zračenje je, zapravo, zračenje iz infracrvene oblasti elektromagnetnog spektra. Od vatre ili električnih grejača u rerni, toplota se prenosi radijaciono, dakle apsorpcijom ovih infracrvenih, toplotnih zraka. Međutim, oni zagrevaju samo spoljni sloj, tako da unutrašnjost mesa nema ujednačenu temperaturu. Njenom održavanju doprinose konvekcija i kondukcija, strujanje i provođenje toplote vazduhom i kontaktom, ali su to sporiji načini zagrevanja, a kao što je rečeno, kod božićnog praseta je osim temperature izuzetno važan i dobar tajming.

Meso ima veći toplotni kapacitet od mnogih namirnica. To znači da na određenoj temperaturi može da primi najveću energiju i da će se lakše zagrejati od drugih namirnica. Toplotni kapacitet mleka je 668 kilokalorija po kilogramu, jaja 1649 kcal/kg, a mesa 1797 kcal/kg. S druge strane, samo meso ima veliku kalorijsku vrednost. Kalorija je stara jedinica mere za energiju i mada ima raznih definicija, najčešće se uzima da je to energija potrebna da se jedan gram vode zagreje od 14,5 do 15,5 stepeni Celzijusa. U zvaničnom SI sistemu, jedna kilokalorija odgovara energiji od 4,184 kJ. Nutricionisti je često koriste da bi pokazali koliko je koja namirnica energetski bogata.

Kaloričnost prasetine zavisi od načina na koji je spremljena. Tako 100 grama ovog mesa može imati između 150 i 400 kcal. To zapravo znači da kilogram prasetine u ljudskom organizmu oslobodi energiju koja bi bila dovoljna da se za jedan stepen zagreje rezervoar od oko 2000 litara vode ili da jedna sijalica od 100 W neprekidno svetli šest dana i noći. Sa dva do tri kilograma moglo bi se osvetliti onoliko dana koliko traju novogodišnji praznici. A šta će uraditi sve te kalorije u organizmu?